image
  • info@optimaymm.com.tr
DÖNEM SONU İŞLEMLERİN VERGİSEL BOYUTU




Meslek mensupları olarak oldukça hareketli ve mesleki anlamda bir- çok değişikliğin yaşandığı bir yılı daha geride bıraktık. 2014 yılı içerisinde özellikle E-Fatura ve E-Defter uygulamaları yolunda önemli adımlar atılmış, E-İncelemenin kapısı aralanmıştır. Devlet bazı alacakları yeniden yapılandırarak tahsilat yoluna gitmiştir. Diğer taraftan vergi kanunlarının sadeleştirilmesi yolunda, Vergi Usul Kanunu’nun yeniden yazımı çalış- maları devam etmektedir. Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları’nın birleş- tirilmesi sureti ile hazırlanan yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı TBMM’de sırasını beklemektedir. Bütün bu gelişmeler nedeniyle 2015 yılında da meslektaşlarımızı yoğun bir yılın beklediğini söyleyebiliriz.

2014 yılında Gelir İdaresinin KDV Kanununun uygulamasının başlangıcından itibaren yayımlanan tüm tebliğleri güncelleyerek Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde toplamasını takdirle karşılıyoruz.

1.2- Tüm bu gelişmeleri takip etmekte iken, bir hesap döneminin sonuna daha geldik. Yılsonları işletmelerin mali tablolarını hazırladığı dönemlerdir. İşletmelerin süresiz olarak varsayılan ömrü, faaliyet sonuçlarının tespiti amacıyla belli faaliyet dönemlerine bölünmektedir. Dönem sonlarında hazırlanan mali tablolar işletme sahip ve ortakları, işletme yöneticileri, işletmeyle ilişkide bulunan kişi ve kuruluşlar kadar devlet açısından da önem taşımaktadır. Bu nedenle kitabımızda öncelikle mükelleflerin dönem sonu değerleme işlemleri, vergisel boyutuyla değerlendirilmiştir. Kitapta ayrıca dönem sonlarında gelir ve kurumlar vergisi açısından dikkat çeken indirim, istisna ve özellikli konulardan ve dönem sonlarında KDV Kanunu açısından önem arz eden hususlardan bahsedilmiştir. Ayrıca yeni bir uygulama olan E-Defter konusuna da kısaca değinilmiştir.

1.3- Kitabımızda, tüm konulara ilişkin vergi yargısının son zamanlardaki kararları ile Gelir İdaresinin konuya bakışını gösterir muktezalara da yer verilmeye özen gösterilmiştir. Ayrıca istisna ve indirimler konusunda istisna ve indirimden yararlanan mükellef sayısı ve yararlanılan tutarı gösterir özet açıklamalar ilgili konunun son kısmına eklenmiştir.

Kitabın hazırlanmasında emeği geçen BDO Ankara ekibine, çalışma arkadaşlarımdan Mustafa Çanakçıoğlu’na teşekkür ederim. Bu çalışmanın meslektaşlarıma faydalı olması dilek ve temennilerimle, kitabın sizlere ulaşmasına vesile ve destek olan ASMMM Oda Baş- kanı Sayın Mehmet OKKALI ve yönetim kuruluna üyelerine şükranlarımı sunarım. ANKARA, 30.12.2014

Kitabı indirmek için tıklayınız...