KİRA EŞİMİN ADINA YATARSA
Çoğu zaman kiraya verilen taşınmazın kira tahsilatları çocuk, eş, torun tarafından yapılmakta. Bankadan yatırıldığı için taşınmaz sahibi olmamanıza rağmen Maliye kayıtlarında kira geliriniz görünebilir. Nihayetinde taşınmazın sahibi ile kiracının kirayı yatırdığı banka hesabının sahibi farklı olursa ne olacak?
Maliye kayıtlarında banka hesabına para yatırılan kişiler kira gelirini beyan etmesi gereken kişi olarak görünüyor. Hatta Maliye Bakanlığı tarafından hem taşınmaz sahibine hem de kirayı bankadan tahsil edene beyanname vermesine ilişkin ikaz gelebilir.
Kim beyan edecek?
En doğrusu taşınmazın sahibi kim ise yine o beyanname verecek. Kira parasını tahsil eden eş, çocuk, torun veya yakını bundan dolayı beyanname vermeyecek. Ancak hemen belirtelim bu bahsettiğimiz durum sadece bahsettiğimiz olay için geçerli. Beyanda bulunmak için illa adına tapu kaydı olması şart değil. Kiraladığı bir taşınmazı tekrar kiraya veren kişide beyanda bulunmak zorunda. Yani gerçekten kira geliri elde eden kişi beyanda bulunmak zorunda. Bu durum olayımızın dışında.
Vergi dairesince çağrılabilirsiniz
Bir süre sonra banka hesaplarınızda kira tahsilâtı olmasına rağmen neden beyanname vermediniz şeklinde bir soru ile karşılaşabilirsiniz. Konuyu izah etmeniz gerekir. Kira tahsil edilen taşınmazın aslında bir başkasına ait olduğu, taşınmaz sahibi tarafından bu kira gelirleri için beyanname verildiği ve vergisinin ödendiğinin ispatlanması gerekir. Ancak siz yine de bu tür sorulara muhatap olmamak için doğrusunu yapın. Yani gerçek gelir kime aitse kira bedelini de o tahsil etsin.
Veraset ve intikal vergisi çıkabilir
Bu arada kira tutarının yüksek olması halinde kirayı tahsil eden kişiye karşılıksız bir bağış vs. gerekçesi ile veraset ve intikal vergisi ile karşı karşıya kalabilir?
İsmail KÖKBULUT
Yeminli Mali Müşavir