image
  • info@optimaymm.com.tr
İŞVERENE İSTİHDAM (VERGİ) DESTEĞİ




Hükümetin ekonomiye, istihdama ve çalışanlara yönelik desteği devam ediyor. 687 sayılı Kararname ile yeni işe alımlarda ciddi vergisel teşvikler geldi. Teşvik için bölge, çalışan, yatırım vs. gibi limit ve sınırlamalar yok. Şartları sağlayan her özel sektör işverenlerince kolayca uygulanabilecek. Teşvik uygulamasında işverenin faaliyet konusu ile tam veya dar mükellefiyet esasında vergilendirilmesinin bir önemi bulunmamaktadır. Asgari ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmı terkin edilerek özel sektör işverenleri destekleniyor. 16 mart 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 297 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile gelir vergisi stopaj teşvikinin uygulanmasına ilişkin Maliye Bakanlığı gerekli düzenlemeyi yaptı. Sözkonusu destekten faydalanmanın şartları var.

Aynı anda diğer benzer teşviklerden faydalanılamaz
Gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlananlar, diğer kanunlarda yer alan benzer nitelikli gelir vergisi stopajı teşviklerinden yararlanamaz.

Şubat 2017 tarihinden itibaren işe alınmış olması gerekiyor
01 Şubat tarhinden önce işe başlayanlar için sözkonusu teşviğin uygulanması mümkün değil. Ancak 1 Şubat 2017 tarihinden sonra işe başlayanlar için bu teşvik sözkonusu.

İşçinin Türkiye İş Kurumuna kayıtlı olması
Sigortalının işe alınmadan önce Türkiye İş Kurumuna kayıtlı olması ve işeverence bu kurumdan talep edilmiş olması gerekiyor.

İşçinin en son 3 ayda işsiz olması
Sigortalının işe girdiği tarihten önceki üç aylık sürede işsiz olmasına rağmen, işe girdiği tarihten önceki altı aylık süre içerisinde, Sosyal Güvenlik Kurumunun mevzuatı çerçevesinde, işten ayrılış nedeni en son olarak bildirilenlerden olmaması gerekir.

Aralık 2016 işçi sayısına ilave olması
Sigortalının, 2016 yılının Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinde yer alan sigortalı sayısına ilave olarak işe alınmış olması.

Uygulama 31.12.2017 tarihine kadar geçerli
Gelir vergisi stopajı teşviki 31/12/2017 tarihine kadar uygulanacaktır. Dolayısıyla en son uygulama, 2017 yılının Aralık ayı ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi için geçerli olup 2018 yılı vergilendirme dönemlerinde ise söz konusu teşvikten yararlanılamayacak.

Asgari ücretliye ilişkin örnek
İşveren (E), 2016 yılı Aralık ayı için vermiş olduğu aylık prim ve hizmet belgesinde 5 işçi istihdam ettiğini bildirmiştir. İşveren, 1/4/2017 tarihinden itibaren işletmesinde çalıştırdığı işçi sayısını Tebliğin 4 üncü maddesindeki ilave istihdama ilişkin şartları taşıyan 1 ilave işçi ile 6’ya çıkarmıştır. İlave istihdam edilen işçi bekar olup asgari ücret almaktadır. Bu işverenin teşvikten faydalanacağı tutar aşağıdaki şekilde hesaplanmıştır.

Asgari ücret üzerinde ücretlere ilişkin örnek

İşveren (H), 2016 yılı Aralık ayı için vermiş olduğu aylık prim ve hizmet belgesinde 10 işçi istihdam ettiğini bildirmiştir. İşveren (H), 1/3/2017 tarihinden itibaren işletmesinde çalıştırdığı işçi sayısını Tebliğin 4 üncü maddesindeki ilave istihdama ilişkin şartları taşıyan 1 ilave işçi ile 11’e çıkarmıştır. İlave istihdam edilen işçi evli bir çocuklu olup eşi çalışmamakta ve brüt ücreti 5.000 TL’dir.

Bu işverenin teşvikten faydalanacağı tutar aşağıdaki şekilde hesaplanmıştır.

Yararlanmayacak olanlar
Aşağıda yazılı sigortalılardan dolayı, söz konusu madde ile getirilen gelir vergisi stopajı teşviki uygulanmaz.
a) Kamu idarelerine ait işyerlerinde çalışanlar,
b) 21/4/2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerlerinde çalışanlar,
c) 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa ve uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım işleri ile 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerlerinde çalışanlar,
ç) Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar,
d) Yurt dışında çalışan sigortalılar.




İsmail KÖKBULUT


Yeminli Mali Müşavir