İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİNDE SON DÜZENLEMELER
Kurumlar Vergisi Kanununa 28/2/2009 tarihli ve 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla eklenen 32/A maddesinde, maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ve Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlardan elde edilen kazançlara, ilgili teşvik belgesinde yer alan yatırıma katkı ve vergi indirim oranları dikkate alınarak yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren, yatırıma katkı tutarına ulaşılıncaya kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanabilmektedir.
Uygulamadaki bu süreç yatırımcı yönünden yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşılma süresini bir başka ifade ile yatırım için öngörülen vergisel teşvikten yararlanma süresini uzatabilmektedir. Bu süre zarfında mükellefin bir değer kaybına uğramaması için 6745 sayılı Kanunla, yatırımın tamamlandığı hesap dönemini izleyen yıllarda henüz yararlanılmamış olan yatırıma katkı tutarının bu yıllar için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınmasına imkan tanınmıştır. Konuyla ilgili olarak da Gelir İdaresi Başkanlığı Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 11. Seri nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’ni Resmi Gazetede yayınlatmak üzere 15.12.2016 tarihinde Başbakanlığa göndermiştir.
İlgili tebliği ile indirimli kurumlar vergisi uygulaması için aşağıdaki düzenlemeler getirilmiştir;
“6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 66 ncı maddesiyle 5520 sayılı Kanunun 32/A maddesinin ikinci fıkrasına, birinci cümlesinden sonra gelmek üzere; “Yatırımın tamamlanması şartıyla, indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle yararlanılan kısmı hariç olmak üzere kalan yatırıma katkı tutarı, yatırımın tamamlandığı hesap dönemini izleyen yıllarda Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu yıllar için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınır.” hükmü eklenmiştir.
Buna göre, ilgili teşvik belgesi kapsamındaki toplam yatırıma katkı tutarının yatırımın tamamlandığı hesap döneminin sonuna kadar yararlanılamayan kısmı (yatırımın tamamlandığı hesap döneminin sonuna kadar gerek diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara ve gerekse yatırımın tamamen veya kısmen işletilmesinden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanması suretiyle yararlanılan kısmından sonra kalan yatırıma katkı tutarı), yatırımın tamamlandığı hesap dönemini izleyen yıllarda Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu yıllar için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınacaktır."
Söz konusu tebliğ hükümlerinden faydalanabilmek için söz konusu yatırımın tamamlanma şartının yerine getirilmesi gerekmektedir. Fakat ilgili tebliğde yatırımın tamamlanmasından ne anlaşılması gerektiğine ilişkin herhangi bir açıklamaya yer verilmemiştir. İdare “yatırım dönemi” ifadesinden ne anlaşılması gerektiğini daha önceden özelgeler ile açıklamış ve son olarak 10 seri nolu Kurumlar Vergisi tebliği ile buna bir netlik kazandırmıştır. Söz konusu tebliğde “yatırım dönemi” ifadesinden, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırıma fiilen başlanılan tarihi içeren geçici vergilendirme döneminin başından tamamlama vizesi yapılması amacıyla Ekonomi Bakanlığına müracaat tarihini içeren geçici vergilendirme döneminin son gününe kadar olan sürenin anlaşılması gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle yayınlanacak olan bu tebliğde yer alan “yatırımın tamamlanması “ifadesinden de tamamlanma vizesi amacıyla Ekonomi Bakanlığına müracaat tarihini içeren geçici vergilendirme döneminin son günün anlaşılması gerekmektedir
İsmail KÖKBULUT
Yeminli Mali Müşavir