FATURA ALMAYAN TÜKETİCİ 120 BİN TL. CEZA ÖDEYEBİLİR!
Fatura Vergi Usul kanununda tarifi yapılmış bir vesikadır. Fatura satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen vesika olarak tarif edilmektedir.
Genelde ticari işletmelerin kendi aralarındaki mal ve hizmet alım ve satımlarında düzenlenen fatura, mükellef olmayan tüketici konumundaki kişilere yapılan satışlarda da düzenlenmek zorunda. Bu zorunluluk tüketici olan müşterinin talep edilmesi halinde ve her hâlükârda 2018 yılı için 1.000 TL üzerindeki satışlar için geçerlidir. (Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No: 490)
Fatura düzenlemek zorunda bulunan ticari işletmenin mükellef olması nedeniyle bu konudaki sorumluluğu ön planda ve yaptırımları ağır. Hasılatın gizlenmesi, Katma Değer Vergisinin beyan edilmemesinin getirdiği cezalar caydırıcı nitelikte. Ancak buna rağmen yine de fatura düzenlenmemesi halinde bir de Özel usulsüzlük Cezası gündeme gelmekte. 2018 yılı için Fatura düzenlenmesi gerektiği halde düzenlenmemesi halinde faturaya yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekir.
Ancak bu tutar her hâlükârda 2018 yılı için her bir belge bazında 240 TL’den az ve bir takvim yılında içinde de 120 bin TL’den fazla olamaz.
Fatura almayana da ceza…
Fatura düzenlemesi gerekirken düzenlemeyen ticari işletme için hem vergi ziyaı cezaları hem de özel usulsüzlük cezaları öngörülmektedir. Peki fatura alması gerektiği halde almayana yaptırım var mı?
Mal ve hizmet alımı yapan eğer bir ticari işletme ise benzer cezalar onun içinde söz konusu olabilir. Ancak hiçbir ticari işletme ile ilgisi olmayan vatandaşın 2018 yılında 1.000 TL’den büyük bir tutarda mal ve hizmet alımında fatura alması zorunludur. Bu zorunluluğa uymamanın cezası özel usulsüzlük cezası olarak kanunda yer almaktadır. Tüketici olarak bir alışverişinizde 1.000 TL üzeri bir bedel söz konusu ise almanız gereken belge faturadır. Bu belgenin alınmaması halinde almayan da her bir belge bazında 240 TL’den az olmamak üzere faturaya yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10’u oranında özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya gelebilir. Fatura almama veya eksik alma nedeniyle kesilecek bu ceza takvim yılı içinde 120 bin TL’yi geçemez.
İsmail KÖKBULUT
Yeminli Mali Müşavir